Én személy szerint nagyon szeretem az őszt. Talán a várva várt csípős levegő az oka a forró nyári hónapok után, vagy éppen az, hogy mindkét gyermekem őszi születésű…Mindenesetre évről évre egyre inkább magával ragad az ősz hangulata, s ezt idén játékötletekre is kihasználtam.

A számoló fa – mogyorógyűjtés

Ehhez a játékhoz semmi másra nincs szükségünk, csupán egy papírtörlő gurigára, egy darab zöld színű papírra és egy nagy zacskó mogyoróra. Először 5 lyukat vágtam a gurigára, majd az egészet bevontam öntapadós fóliával, de egyszerűen be is lehet festeni barnára. Ez lesz a fa törzse. A gurigát álló helyzetbe raktam, majd a tetejére két bevágást készítettem, ahova egyszerűen becsúsztattam egy zöld papírlapból kivágott lombkoronát. Készen is van a fánk. Ezután nincs más hátra, mint beledobálni a fa odúiba a mogyorókat. Ha különféle szabályszerűségeket követünk – például minden lyukba 2-t dobunk, akkor a fatörzs felemelésével máris megszámolhatjuk, hogy így összesen 10 mogyoró került a fába, tehát 5×2 az 10.

A tanulási zavarok tekintetében a számolás ilyen formán való megkönnyítése remek alternatív módszer a mennyiségfogalom kialakításához, valamint a műveletvégzés alapjainak elsajátításához.

Tapintós kereső

Ehhez a játékhoz gesztenyékre és egy nagy zöld lepedőre volt szükségünk. Nekem volt itthon olyan lepedőm amin levelek vannak – ez még szemléletesebbé teszi a játékot, de textilfilccel rá is rajzolhatunk néhány levélkét egy sima fehér anyagra is. Ez lesz az avar. Ha a lepedő kiválasztásával megvagyunk, egyszerűen helyezzünk el néhány gesztenyét a lepedő alá. A feladat nem más, mint tapogatás útján megmondani, hány gesztenye lapul a levelek között.

A tapintós játékok az ún. taktilis észlelés fejlesztését segítik elő, amely a beszéd elindulásához szükséges egyik fontos részképesség. A fenti tapogatós játék ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető, bátran alkalmazzuk gyermekünkkel!

Válogatós sünik

A harmadik játékkal egy hallásfejlesztő elfoglaltságot mutatok be, amely a beszéd kialakulása, a helyes, érthető kommunikáció kritikus fontosságú alkotóeleme.

Elsőként néhány gyümölcs nevét gyűjtöttem össze. Olyanokat kerestem, amelyekben megtalálható vagy a „r”, vagy a „l” hangzó. „R” hanghoz gyűjtöttem például a következőket: cseresznye, körte, eper, barack, egres… „L” hanghoz: alma, szilva, szőlő, málna… Ezeket lerajzoltam egy papírra, majd kivágtam őket. Ezután tobozból egy darab filc segítségével süniket készítettünk, de ezek aztán válogatós sünik! Az egyikük hátára csak azokat a gyümölcsöket lehet feltenni, amelyekben „r” hangot hallunk, a másik pedig csak olyat visz magával, amelyekben „l” hang van. Természetesen más hangokkal is ki lehet próbálni a játékot. Én ezt a kettőt választottam.

Azoknál a pösze gyerekeknél, akiknél még nem alakult ki a „r” hang gyakran megfigyelhető, hogy „l” vagy „j” hanggal helyettesítik azt. A logopédiai terápia során az egyik elsődleges feladat, hogy megbizonyosodjunk arról, tanítványunk hallása rendben, a felcserélt hang megkülönböztetésére – akár egy ilyen játékos feladat során is – képes.

Számomra a fenti elfoglaltságokon túl még rengeteg lehetőséget rejt magában a gyönyörű ősz, de azok maradjanak meg a közös sétáink idejére.

Fogarassy Nikolett

2021.10.19.