Nekünk, szülőknek, nagyon ijesztő tud lenni, amikor a jól fejlődő, egészséges gyermekünk nem mondja ki az első szavait. Mik lehetnek az okok és milyen intő jelekre tudsz figyelni?

A beszédkésés okai


A gyermekek beszéde számos ok miatt késhet, ebben a rövid bejegyzésben a leggyakoribb tényezőket szedtem össze. Ha a gyermek koraszülött volt, esetleg szüléskor oxigénhiányos állapotba került, vagy újra kellett éleszteni, nagyobb figyelemmel kell kísérnünk fejlődését a korai időszakban. De mi van akkor, ha minden rendben, komplikációmentesen zajlott?

Öröklés


Mindig gondoljunk saját gyermekkorunkra és faggassuk ki szüleinket saját beszédindulásunkkal kapcsolatban. Talán szüleink emlékei már halványak, mégis fontos lehet, ha tudomásunkra jut néhány információ. Ha mi magunknak is csak 3 éves korunk után indult látványosan a beszédünk, feltételezhető, hogy a gyermekünknek is hasonlóan alakul majd a beszéde.

A második gyermek


Sokszor olvassuk a különböző fórumokon, hogy a második gyermeknek hamarabb indul a beszéde, mert a szülő figyelméért úgymond meg kell harcolnia a saját, így hamarabb verbalizálja igényeit. És mi történik akkor, ha pont a kevesebb figyelem miatt nem tud megfelelően bővülni a szókincse? Próbáljunk ügyelni arra, hogy a második gyermek életéből se maradjon ki a rendszeres mesélés és mondókázás!

Gagyog?


Minden gyermek ugyanolyan, tankönyvekben leírt módon gagyog: „ma-ma-ma-ma….” „de-de-de-de…” „te-te-te-te…” stb. Ezek az első kapcsolt hangok 6-8 hónapos korban jelennek meg. Ha a gyermekednél ez kimarad, vagy a gagyogás mindig ugyanolyan, tehát nem jellemző rá a változatosság, érdemes odafgyelni rá és akár már 1-1,5 éves korában sem túlzás kikérni egy logopédus tanácsát!

Mikor mondta az első szavát?


Az első szavakat a gyermek már 1 éves korában kimondhatja. Ne aggódj, ha ezt az első születésnapján még nem tette meg, 16 hónaposan is ráér. 🙂

Ha csak a szavak első szótagját mondja


Tudtátok, hogy ez csak a magyar gyermekeknél van így? Mivel a nyelvünk elölhangsúlyos, általában a szavak elejére kerül a nyomaték. Ezt érzékeli a gyermekünk is, akinek ezáltal könnyebb a szavak első szótagját megjegyezni, majd kimondani. Néhány gyermeknél egészen hosszan elhúzódhat ez az első szótagos időszak. Viszont ha itt tartotok, ne izgulj! Ha a fejlődése minden más területen rendben van, vélhetően beindul a beszéd idővel.

Minden nap nézi a tv-t?


Egyre több kutatás foglalkozik a gyermekek beszédindulása és a túlzott képernyőhasználat kapcsolatával. A WHO (World Health Organization) hivatalos álláspontja szerint 5 éves kor alatt a naponta 2 óránál több képernyő előtt töltött idő károsíthatja a gyermek idegrendszeri fejlődését.

A hivatalos meghatározás szerint ha a gyermek 2 éves korára nem használ körülbelül 50 szót, valamint két -három szavas szókapcsolatokat, megkésett beszédfejlődést állapíthatunk meg. A jelen érvényben lévő meghatározás szerint nem teszünk különbséget fiúk és lányok között. Ha úgy érzed segítségre van szükséged, egyeztessünk konzultációs időpontot!

Fogarassy Nikolett

2023. 11. 22.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

és értesülj a legfrisebb hírekről.

Köszönjük! Sikeresen feliratkozott!